Buku doa percuma

Niat puasa sehari dan sebulan ramadan Dalam jawi dan rumi

Salam Ustaz, bolehkah ustaz kongsikan niat puasa ramadan untuk sehari dan sebulan terus? – Azzin

Waalaikumussalam Azzin,

Niat puasa Ramadan memang sangat penting sebagai salah satu rukun dalam menjalankan ibadah puasa. Terdapat dua pendekatan dalam berniat untuk puasa Ramadan, iaitu niat harian dan niat untuk sebulan penuh.

  1. Niat Harian: Niat dilakukan setiap malam untuk puasa pada hari berikutnya. Ini adalah amalan umum di mana seseorang meniatkan dirinya untuk berpuasa keesokan harinya sepanjang bulan Ramadan.
  2. Niat Sebulan Penuh: Menurut Imam Zufar dan al-Imam Malik, cukup untuk berniat sekali saja di awal bulan untuk keseluruhan puasa Ramadan. Pendapat ini menunjukkan bahawa niat di awal bulan mencukupi untuk seluruh bulan, asalkan tidak ada niat untuk berbuka puasa secara sengaja di tengah bulan tanpa alasan syar’i yang dibenarkan​​. Ianya sepertimana solat yang mana seseorang itu hanya perlu niat pada permulaat solat sahaja tanpa perlu mengulangi niat solat pada rakaat-rakaat yang lain.

Namun, penting untuk diketahui bahawa niat puasa ini berdiri di atas tiga batu asas ini:

  • Al-Jazm, iaitu dia benar-benar berniat puasa tanpa sebarang ragu-ragu.
  • Al-Ta’yiin, iaitu dia jelas dengan niat puasanya, samada niat puasa Ramadah, wajib (qadha, kaffarah, nazar), ataupun puasa sunat (isnin-khamis, hari Arafah, Asyuran, dsb). Tidak memadai berniat secara umum untuk berpuasa.
  • Al-Tabyiit, iaitu menetapkan niat pada malam hari. Waktunya adalah selepas masuknya waktu maghrib sehinggalah sebelum masuknya waktu Subuh (bagi mereka yang berniat untuk berpuasa wajib).

Niat puasa samada puasa untuk sehari atau puasa selama setahun pula cukuplah di dalam hati. Namun jika mahu membacanya, bolehlah membacanya seperti berikut:

  • Niat Puasa Harian:

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى

“Nawaitu sauma ghadin ‘an adaa’i fardhi syahri ramadhana hadzihis sanati lillahi ta’ala.”

Maksudnya: “Saya berniat berpuasa esok hari untuk menunaikan fardhu puasa di bulan Ramadan tahun ini kerana Allah.”

  • Niat Puasa Sebulan Penuh:
  • نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى

“Nawaitu Souma Syahri Ramadhana Kul’lihi Lil’lahi Ta’ala”

Maksudnya: Sahaja aku berpuasa keseluruhan pada bulan Ramadhan kerana Allah Ta’ala

Secara umumnya, memperbaharui niat setiap malam dapat menambah kekhusyukan dan kesedaran dalam menjalankan ibadah puasa. Namun, bagi yang memilih untuk niat sebulan penuh, penting untuk memastikan bahwa tidak ada hal yang membatalkan puasa secara sengaja tanpa alasan yang dibenarkan secara syar’i.

Namun, pendapat yang lebih selamat dan menjadi pandangan majoriti ulama termasuklah mazhab Syafie sendiri ialah memperbaharui niat puasa pada setiap malam.

Semoga jawapan ini bermanfaat untuk anda dalam menjalankan ibadah puasa Ramadan dengan penuh keikhlasan dan diberikan pahala yang berganda-ganda, amin.

Leave a Comment

Ada kemusykilan? Tanya Ustaz.